دانلود مقاله پژوهشی رشته اقتصاد

فساد اقتصادی و چگونگی مبارزه با آن در فرآیند توسعه اقتصادی

 
 
 
 
 
چكیده
    فساد و مبارزه با آن امروزه در بسیاری از كشورهای مختلف جهان به عنوان یك مسئله اساسی موردنظر است. مهم‌ترین علل فساد اقتصادی در بخش عمومی به تصدی‌های دولت در اقتصاد مربوط می‌شود و شامل محدودیت های تجاری، یارانه‌های صنعتی، كنترل  قیمت‌ها، نرخهای چندگانه ارزی، دستمزدهای پایین در خدمات دولتی، تجاری، و ذخایر منابع طبیعی مانند نفت است . فساد اقتصادی سبب كاهش سرمایه‌گذاری و كندی رشد اقتصادی و در نهایت باعث عدم تحقق اهداف توسعه اقتصادی در كشور می‌شود درآمد های مالیاتی كاهش می‌یابد و كیفیت زیر ساخت‌ها ی اقتصادی و خدمات عمومی تنزل پیدا می‌كند.
 
اساسی‌ترین سیاست های مبارزه با فساد اقتصادی و اصلاحات اقتصادی شامل ایجاد نهادهایی بدین منظور، افزایش دستمزدهای بخش عمومی، كاهش اندازه دولت در اقتصاد، حسابرسی مالی دقیق، استقلال رسانه‌های ارتباط جمعی، استقلال دستگاه قضایی، مشاركت شهروندان، تمركز زدایی و اصلاح فرهنگ جامعه است كه می توان دراقتصاد كشور پویایی ایجاد نمایید ودر نهایت باعث رشد وشكوفایی در اقتصاد ملی شود. در این مقاله ضمن تاكید بسیار زیاد بر مبارزه با فساد اقتصادی در كشور، پیشنهاداتی  نیزدر راستای اصلاحات اقتصادی و برنامه ملی مبارز با فساد  برای دست یابی به توسعه اقتصادی ارائه گردیده است..
 
 
 
 
واژه‌های كلیدی:
علل فساد
مبارزه با فساد
اصلاحات اقتصادی
شاخص‌های فساد
توسعه اقتصادی
سازمان بین‌المللی شفافیت
 
 
 
1- مقدمه
   فساد اقتصادی به یكی از مشكلات مهم كشورهای در حال توسعه تبدیل گردیده است، عده‌ای براین عقیده‌اند كه اصولاً راهی برای حل این مشكل وجود ندارد. عده‌ای نیز برآنند كه مجازات و تنبیه عاملین فساد تنها راه حل مشكلات مقابله با فساد اقتصادی است. مشكل فساد اقتصادی حل نخواهد شد، مگر آنكه عوامل و ریشه‌های بروز این پدیده زشت را كشف و ریشه‌كنی این عوامل را برای مقابله با فساد مهیا گردد. دراین مقاله ضمن توصیف عوامل بروز فساد،‌ نقش آزادسازی اقتصادی و مقررات‌زدایی در حل مشكل فساد را تشریح می‌نمائیم. هدف اصلی اصلاحات اقتصادی،‌ ایجاد بازارهای رقابتی و برطرف كردن عوامل اغتشاش در قیمت‌ها است. تا از این طریق فضای مه‌آلود و تیره اقتصادی جای خود را به شفافیت دهد و كارایی اقتصادی جای رفتارهای نامعقول، فرصت‌طلب و غیر موجه را بگیرد. دخالت‌های دولت مهم‌ترین عامل گل ‌آلود شدن آبی است كه رانت خواران و انحصارگرایان درآن ماهی می‌گیرند.
 
  دخالت دولت در فعالیت‌های اقتصادی باعث می‌شود كه دولت در بسیاری از مواد نقش تولیدكننده یا توزیع كننده كالاهای صنعتی را داشته باشد. دولت به بسیاری از فعالیت‌های صنعی و كشاورزی یارانه زیادی اختصاص داده و كسب رانت می‌تواند منافع سرشاری داشته باشد.   پرداخت تسهیلات بانكی،‌زمین و مواد اولیه به نرخ دولتی از جمله تسهیلات ارائه شده از سوی دولت به متقاضیان احداث واحدهای صنعتی یا كشاورزی است. هم شهروندان متقاضی كالاها و خدمات و هم كارمندان مسؤول، از فرصت‌هایی كه روش توزیع دولتی برای كسب منافع از طریق رانت ایجاد می‌كند آگاه هستند. واضح است كه هرقدر میزان مداخله دولت در امور تولیدی و توزیعی بیشتر باشد، تقاضا برای فساد نیز بیشتر است. 
 
   حضور دولت در فعالیت‌های اقتصادی و صنعتی و سیاست‌های قیمت‌گذاری عامل مهمی در جرایمی مانند ارتشاء به حساب می‌آید. غالباً قیمت فروش یك محصول تولیدی از قیمت بازار آزاد آن به مراتب پایین‌تر است و این امر باعث افزایش تقاضا نسبت به عرضه خواهد شد. به این دلیل دولت ناچار است از بین متقاضیان طبق معیارهایی، افراد واجد شرایط را انتخاب كند. ارزیابی شرایط متقاضیان و انتخاب افراد واجد شرایط به عهده دستگاه‌های اداری است و به كارمندان مسؤول قدرت زیادی داده و زمینه جهت ارتشاء فراهم می‌گردد.
 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
فساد اقتصادی و چگونگی مبارزه با آن در فرایند توسعه اقتصادی 1
چكیده 2
واژه‌های كلیدی: 2
1- مقدمه 3

2- معرفی شاخصهای فساد: 6

جدول شماره (1): شاخص CPI و BPI برای كشورهای مختلف جهان 12

نام كشور 12

3- آثار فساد دركشورهای صنعتی: 16

4- روش های مبارزه با فساد دركشورهای مختلف: 18

5- نهادهای مستقل و دایمی برای مبارزه با فساد در كشورهای مختلف جهان: 19

كمیسیون مستقل بر علیه فساد 21

6- اهداف و فعالیتهای اصلی در یك برنامة كلی ضد فساد: 23

5- خلاصه نتیجه‌گیری و پیشنهادات 24
منابع فارسی: 31